Dieta w cukrzycy

Cukrzyca wiąże się z tym, że po zjedzeniu posiłku znacznie podnosi się poziom cukru. Długotrwały podwyższony poziom cukru szkodzi organizmowi. Za powstanie tego efektu po posiłku odpowiadają węglowodany, czyli cukry, dlatego je trzeba w codziennej diecie zminimalizować. Z niektórych ich źródeł trzeba też zrezygnować. To np. produkty mączne i biały ryż. Lepsza będzie kasza, która powoli podnosi poziom cukru, od produktów mącznych, które czynią to raptownie. Jej też nie należy jednak jeść dużo. Ziemniaki to tylko ugotowane na półtwardo i też bardzo mało, a najlepiej w ogóle. Głównymi składnikami diety cukrzycowej powinno być mięso i warzywa. Owoców można niewiele i nie wszystkie, bo jest w nich dużo cukru. Surowe warzywa dodatkowo dostarczą witaminy i składniki mineralne, których często w organizmie cukrzyka brakuje. Zamiast ziemniaków czy innych podobnych potraw można jeść gotowany brokuł albo kalafior. Ważne jest, by tych warzyw nie rozgotować. Pozwolą się najeść, a nie podnoszą tak poziomu cukru jak ziemniaki.