Białko sojowe

Białko sojoweBiałko sojowe stanowiące składnik odżywek białkowych jest obecnie coraz lepiej przyswajalne przed organizm, a co za tym idzie zwiększa się ilość kulturystów sięgających po odżywki sojowe, stanowiące tańszą alternatywę dla odżywek z białkiem serwatki. Białko sojowe i inne produkty pochodzące z soi są niebywale zdrowe. Soja przyczyna się do znacznego zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy. Jest także bogata w związki należące do grupy izoflawonów, czyli w substancje o charakterze przeciw utleniającym, zawiera także kwas fitonowy. Dzięki temu, odżywki na bazie białka sojowego korzystnie oddziałują na ochronę komórek przed wolnymi rodnikami. Odżywki białkowe pozwalają na zachowania odpowiedniej masy mięśniowej oraz wspierają anabolizm mięśni. Białko sojowe jest także, w porównaniu do innych białek roślinnych, bogate w aminokwasy, należy do białek pełnowartościowych. Odżywki sojowe mogą zawierać koncentrat białka soi lub jego izolat. W zależności od formy, odżywka sojowa zawiera 65% białka (w przypadku odżywki zawierającej koncentrat), pozostałe 35% stanową węglowodany, tłuszcze oraz witaminy) lub 90% białka, jeśli do produkcji użyto izolatów białka soi.